II. Folytassuk ott, hogy mi a bánat az a hisztaminintolerancia...
Egy DAO enzim...szép.
Az egyszerűbbnél is egyszerűbben: ENZIMBETEGSÉG.
Dióhéjban: A hisztamin egy olyan, minden élő szervezetben megtalálható
nélkülözhetetlen és életfontosságú anyag, amely a sejtek közötti kommunikációt
segítő átvivő molekula, orvosi nyelven mediátor, amely minden egészséges
emberben megtalálható. Tehát akkor sem szeretnénk kiirtani, ha az időnkénti
felszaporodása súlyos tüneteket okoz a testünkben. Miután minden élő szervezet
termeli, a saját termelésünk mellett, táplálékkal is viszünk be hisztamint,
amit a beleinkben található DAO és HNMT enzimek egészséges esetben lebontanak. De
vannak nem egészséges esetek is. Egyre többen. Ezeknél a betegeknél, vagy nevezzük
tünethordozóknak őket, a megnevezett
1.
bontó enzimek termelése elégtelen,
2.
mennyiségileg rendben van, csak blokkolt,
3.
vagy akár normális mennyiségi bontóenzim termelés
mellett, a túlzott saját hisztamintermelés vagy táplálékkal való hisztamin bevitel
is eredményezik, végső soron a nem jó enzimműködést és ennek okán az egész
testben kellemetlen és nehezen viselhető, visszatérő tünetek léphetnek fel.
A harmadik pont némi magyarázatra szorul. Mit jelent az, hogy
akár normális mennyiségi bontóenzim termelés mellett, a túlzott saját hisztamintermelés
vagy táplálékkal való bevitel is felboríthatják a hisztamin termelés és bontás
egyensúlyát? A feldolgozott tápanyagainkban a hisztamint, a feldolgozást segítő
nem patogén, tehát fertőző megbetegedést nem okozó, az élelmiszeriparban
szokványosan használt, baktériumok és gombák széles halmaza állítja elő, a
fehérjékben megtalálható aminosavból, a hisztidinből. A tartósított,
savanyított, érlelt, pácolt, füstölt, kelesztett, kovászolt, nem friss, állott,
több napos stb. termékek, nagyobb mennyiségű hisztamint (és egyéb bioamin
bomlás termékeket is) tartalmazhatnak, mint a frissen főtt, vagy akár nyers
élelmiszerek. Mert ezekben, a fehérjék bomlásával a bakteriális előemésztéssel már
megindultak a bomlási folyamatok. Ha az így, a feldolgozott élelmiszerekkel
bevitt extrém mennyiségű hisztamint nem tudjuk lebontani, mert elégtelen a
saját bontóenzim szintünk hozzá, akkor átmenetileg felszaporodik a hisztamin a
szervezetünkben és ez különböző kellemetlen tüneteket okoz.
Egy rövid kitérőre maradjunk a tápanyagok bomlásával
felszabaduló egyéb bioaminoknál, mert a hisztaminhoz hasonló egyéb anyagokat is
tartalmazhatnak ételek, amelyek a hisztaminnal párhuzamos, a testünkre
gyakorolt megterhelő hatásával együtt, erősebbek lehetnek a hisztamin
intoleranciával rendelkező emberek tünetei.
Csak néhány lényegeset megemlítve, mint a putreszcin,
tyramin, cadaverin , is a fehérje bomlásterméke, azaz hisztaminhoz nagyon hasonló
biogén aminok. Ezeket is az ételekben található aminosavak bontása közben
állítják elő a baktériumok és a gombák és sajnos a testünkben ezek is nagyrészt
a DAO enzim segítségével bomlanak le. Ebből az következik, hogy ha jelen vannak
az ételben, az általuk lefoglalt DAO kevesebb hisztamint tud bontani. A hosszabban
a testben jelenlévő és több hisztamin viszont erősebb intolerancia tüneteket okoz.
Ugyan a hisztaminintolerancia kapcsán mi csak pár biogén
aminról és mindösszesen három bontó enzimről teszünk említést, de az arányok
tisztázása érdekében érdemes megemlíteni, hogy a testünkben a fehérjék lebontásával
kapcsolatban, több mint 200 enzim, fehérje és gén komplex rendszeréről
beszélünk, melynek akármelyik eleme is működhet elégtelenül és boríthatja a fehérjebontó
folyamatainkat. Hogy az emberi bél baktérium és gomba flórájának összhangjáról
és a különböző törzsek arányáról már említést se tegyünk.
Visszatérve az egyéb biogén aminokra, gyümölcsök, zöldségek,
állott halak, tengeri álatok, akár már a pár órás is, húsok, vaj és egyéb
tejtermékek is tartalmazhatnak például ilyen anyagokat.
Elsősorban azonban a hisztamin felszaporodása okoz testi tüneteket,
mert a testünk hisztamin szintje éri el a gyakorlatban a leggyorsabban a
"toxikus" dózist. A többi biogén aminnal leginkább akkor
találkozhatunk, ha már romlásnak indult ételt fogyasztunk.
Másodrészt vannak hisztamint a saját szervezetünkből
felszabadító ételek, italok és adalékanyagok és belső biokémiai folyamatok,
mint pl. a stresszreakció hormon elhangolódása. A magas hisztamin tartamú és a saját hisztamin
termelés stimuláló ételek listái végtelen hosszúak, a cikk végén néhányat csatolt
link formájában közlök.
Harmadrészt léteznek a hisztaminbontó (DAO, HNMT) enzimeket
gátló élelmiszerek, italok, adalékanyagok, gyógyszerek. Ilyen az alkohol is és
a metilxantin vegyületeket tartalmazó élvezeti cikkek, pl. a kávé a koffeinnel,
az „igazi” tea a koffein, teofilin, teoxantin, teobromin tartalmával, a kakaóbab
és belőle készülő termékek, - igen sajnos a csokoládé is - a koffein és
teobromin tartalmával.
És akkor essen még pár szó a bontó enzimekről is.
A diamin-oxidáz enzim (DAO) a sejteken kívül, a hisztamin-N-metiltranszferáz
(HNMT) a sejteken belül bontja a hisztamint. Mindkét enzim szerepe nagyon
fontos, de a DAO szerepe, ha fokozhatjuk a legfontosabb. Mindkét enzim gátat
képez, hogy a hisztamin ne jusson be a véráramba a bélüregből, mert a
vérkeringésbe kerülve, de igazából már a belekben és a gyomorban is - ez az
egyik oka az irritábilis bél szindrómának és a krónikus gyomorhurutnak (ez
utóbbihoz még hozzájárul hazánk nagyon magas Helicobacter pylori fertőzöttsége
is) - a hisztamin egy allergiához vagy krónikus gyulladáshoz hasonló
reakciósorozatot indíthat el.
Mindennek ellenére itt az ideje azt is tisztázni, hogy a
hisztamin mégsem egy átok a testünk számára.
A hisztamin intolerancia mögött rejlő törvényszerű folyamatok
megértésében segíthet, ha megértjük a hisztamin testünkben betöltött szerepét. Mondjuk
úgy, hogy a hisztamin egy olyan szöveti anyag, sokan hormonnak is nevezik,
amely most már tudjuk, hogy a hisztidin aminosavból keletkezik a hisztidin
dekarboxiláz enzim és még egy nagyon fontos anyag, a B6 vitamin segítségével. Ebből
is következik, hogy szervezetünk esetleges B6 vitamin hiánya fékezi a hisztidin
átalakulását. Ez a folyamat szinte minden növényi és állati szervezetben
lezajlik. A hisztamin az élővilágban minden olyan élőlényben jelen van, amelynek
van hisztidin aminosava. A keletkező hisztamin felfoghatatlanul sok feladatot
lát él, nagyon sokoldalú, életfontosságú anyag és nincs élet-vagy sejtfunkció,
amire ne lenne kihatással, az életünk első pillanatától kezdve.
A petesejt nem
ágyazódik be a méhbe hisztamin hiányában, egyre inkább alátámasztott tény, hogy
a a peteérés kiváltása is hisztamin hatására történik. A hisztaminnak
szervezetünkben ingerület átvivő azaz neurotranszmitter szerepe is van mind a
központi idegrendszerben, mind a perifériás idegpályákon és a hisztamin az
immunreakció egyik legfontosabb hírvivő molekulája, amelynek segítségével a
sejtek "üzennek" egymásnak.
A szervezetünkben a hisztamin a sejtekre főként 4
receptortípuson hat
H1 receptorok:
·
A bél, a hörgők és a méh simaizom szöveteinek
összehúzódását okozza
·
A kis vénák falát összehúzza, az artériák falát ellazítja
és tágítja
·
Az idegsejtek fájdalom, viszketés ingerületátviteléért
fele
·
Központi idegrendszerben az éberség fokozása a
feladat
·
Petefészekben az ösztrogén kibocsátás a feladat
·
A méhben a petesejt beágyazódását támogatja a H1
receptorokon keresztül
H2 receptorok:
·
A gyomornedvek kiválasztásának a serkentése
·
A szívverés szabályzása, a szívteljesítmény
fokozása
·
Az izmok feszülésének fokozása
·
Az immunvédekezés fokozódása
H3 receptorok:
·
A H1 receptorokhoz hasonlóan az ébersége, és a
koncentráció fokozása
·
A perifériás idegrendszerben a szerotonin, a
GABA, ill. az acetilkolin kibocsátást gátlása
·
A központi idegrendszerben az éhség és szomjúság
érzésének a szabályozása
H4 receptorok:
·
A sejtes immunvédekezés fokozása
·
A bőrsejtek gyulladásos készültségének fokozása
Néhány fontos faktor még a hisztamin bontásához:
A hisztamint a diamin oxidáz (DAO) enzim, és a
hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) enzim bontja.
A DAO enzim rézt tartalmaz, valamint a megfelelő termeléséhez
szükség van megfelelő napi bevitelre B6-vitamin és C-vitamin vitaminból.
Alacsony vitaminszint esetén sérül a DAO enzim termelés kapacitása.
A hisztamin nagy részét, elsősorban a központi idegrendszerben
a metiltranszferáz enzim bontja. Ez a folyamat is sok mikro-tápanyagot igényel,
egyebek mellett magnéziumot, cinket, folsavat és B12 vitamint.
A hisztamin az egészséges emberekben is az immunreakció
egyik legfontosabb hírvivő molekulája, amelynek segítségével a sejtek
"üzennek" egymásnak.
Zárszóként a hisztamin intolerancia megnevezés helyett egyre
elterjedtebb a hisztamin adverz reakció megnevezés. A hisztamin adverz reakció
lényege, hogy a táplálékkal bevitt hisztamin lebontása elsődleges vagy másodlagos
okok miatt elégtelen, emiatt a szervezetben ez a mediátormolekula a hisztaminreceptorokon
keresztül (H1-H4) kóros reakciót vált ki, nem képes a megfelelő üzenet továbbításra,
ezért, miután a test minden pontján jelen van, egy időben akár többféle
szervrendszerben is tüneteket okozhat.
Folytatom…
Megjegyzések
Megjegyzés küldése