Borsó

Zöldborsó, cukorborsó, velőborsó, fejtőborsó, sárgaborsó, csicseriborsó…. Borsó, borsó, borsó… Hamarosan boldogsággá válik, a most még csak élénkzölden kandikáló sorok beérő termése. A borsó az egyik legrégebbi haszonnövényünk, a legkorábbi, neolit kori leleteket Ázsiában találták, a megkövült magvak vélhetően Krisztus előtt 7000 és 6000 között teremtek. A Kárpát-medencébe sem mostanában érkezett, bronzkori sírokból is előkerültek leletek. Az biztos, hogy a borsó Kínában közkedvelt étel. És még mi csak a borsószemeket fogyasztjuk, ritkán belefőzve egy-egy hüvelyt a borsólevesbe, addig Kínában és a Föld több országában is, a növény több alkotóelemét is elfogyasztják, mint pl. a virágát, a levélkaccsot és a terméshüvelyt is. Kínában Yin, az az hűsítő ételnek tartják a zöldborsót. Ennek okán igazi hűtő étel a tavaszi, nyári meleg napokban.Fehérjeforrásként és ásványianyag forrásként tekintenek rá, nem véletlenül. Úgy-e, hogy nem jutna eszünkbe a borsóra úgy gondolni, mint gyógynövényre? Pedig az. A zöldborsó gyógyhatása szerteágazó, mert a szervezet alapanyag háztartásnak feltöltéséért felel. Nagyon kevés olyan zöldségféle van a Földön, amelyben több a magnézium, mint a kalcium. A zöldborsóban ez a két elem a követkető arányban található, magnézium 9%, kalcium 3%. Ez az előfordulási arány lehetővé teszi, a kalcium jobb felszívódását, megtartását a csontokban és az izmokban. A magnézium meggátolja a kalcium kioldódását a csontokból. Ez a magas szintű magnézium, mely a zöldborsóban található tehát, elősegítheti az ostheoporosis megfékezését és az izom és a csontsérülés gyulladásos, deformációkkal járó betegségeinek gyógyulását.A magnézium továbbá nagy szerepet játszik a szívizom felépítésében is. A szívizom munkája sokkal erőteljesebb, ha nem küzdünk magnézium hiánnyal. A káliummal együtt – amiből szintén sok van a zöldborsóban – hozzájárul a szív szabályos és erőteljes működéséhez. Kétségtelen, hogy a zöldborsó fogyasztása alaposan hozzájárulhat a szív és az érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Rostokban gazdag, az össz-szénhidrát tartalmának a fele rostanyag, ezzel segíti az izomzatunk regenerációját és az egészséges emésztés megtartását. Emésztési zavarok esetén olyan módon állítja vissza sok borsófogyasztás a kívánt normális emésztést, hogy más magvakhoz képest nem köt meg vizet a belekben, de emellett segíti az emésztést, a bélmozgások serkentéséhez a rosttartalmával is hozzájárul és így megakadályozza a székrekedés kialakulását.A zöldborsót többféle módon felhasználhatjuk. Ha valamilyen betegség kezelésében támaszkodunk a benne rejlő erőforrásokra, akkor legjobb, ha nyersen fogyasztjuk. Székrekedés megszüntetésére érdemes puhára főtt állapotban fogyasztani. A szervezetben zajló esetleges gyulladásos folyamtok javulását segíti a benne található magas A-vitamin tartalom. A zöldborsó magnézium és mangán tartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. Bár a borsónak nincs vérnyomáscsökkentő hatása, a rendszeres fogyasztása jótékony hatással van a vérnyomás normál tartományban történő tartásában. Kínában, a hagyományos kínai orvoslás magasvérnyomás betegségre összeállított gyógynövény receptúráink elengedhetetlen eleme a borsóőrlemény. Diéta, fogyókúra egyik legfinomabb élelmiszere lehet a zöldborsó akár nyersen, akár párolva vagy főzve.A nyers zöldborsónak ugyan 15 % az össz-cukor tartalma, de ennek a fele poliszacharid, ami nem hizlal, emellett az édes íze kiválthat más édes nassolni valókat. Kína egyes részein az utcán árulnak borsóhüvelyből préselt borsólevet. Ezt otthon is elkészíthetjük. A friss zsenge hüvelyeket egészben alaposan mossuk meg és préseljük le gyümölcspréssel. Kellemes italt kapunk, amit ízlés szerint keverhetünk más zöldségfélével. Ételérzékenységben szenvedők glutén érzékenységét mérsékli a zöldborsó lé fogyasztása, miután enyhíti a belekben a gyulladást és a gluten által kiváltott bélboholy atrófiát, támogatja az egészségesebb az emésztést, a tápanyagok jobb felszívódását. Dietetikai kutatások sora bizonyította, hogy a zöldborsó fogyasztása segít kordában tartani a ,,rossz" koleszterin (LDL) szintjét, és a vércukrot is. A benne található klorofill,antioxidáns hatású, vörös vértestek és immunelemek képzésére ösztönzi a szervezetet, ilyen módon előnyös hatással van az immunrendszerre. Ásványi só-tartalmának köszönhetően a zöldborsó elősegíti a szervezetből kiürülő ásványi sók pótlását. A HKO léptámogató növényként tekint rá. Édes ízű és üde zöld tavaszi zöldségünk sokoldalú őre az egészségünknek. Egészségetekre! 

2020. március Győr

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

III. Mit tegyünk, ha hisztamin intolerancia tüneteivel élünk együtt?

II. Folytassuk ott, hogy mi a bánat az a hisztaminintolerancia...

I. Akkor egy kicsit még bővebben a biogén aminokról, kiemelten a hisztaminról meg a bontó enzimekről és test grimbuszairól…