Polyfenolok

Egy kicsit beszélgessünk a polyfenolokról...

 

A csapból is ez folyik és napjainkban nők ezrei, tízezrei, százezrei eszik fogyókúrás és egyéb vitalitást növelő céllal a polyfenol és egyéb "superfood-anyag" tartalmú teakivonatokat. A tíz évestől a százévesig.

Ma egy ismerősöm oldalán láttam egy termékismertetőt, egy kapszula hét csésze zöldtea erejével. Hajjaj…

Vannak kétségeim, már csak a mennyiséget illetően is, mert ha hét csészényi zöldtea van valóban a kapszulában, akkor az megközelítőleg 4-5 gr. Ha kínai beizi-ről (apró porcelán csésze) és több felöntésről beszélünk, de ha jó magyar bögréről, akkor meg bele se merek gondolni a mennyiségbe.

A leírás szerint a zöldtea kapszula

• méregtelenít,

• támogatja bőrünk egészségét,

• tini bőrproblémára

• vitalizál,

• gyulladáscsökkentő,

• segít a koleszterinszint normalizálásában,

• enyhe vízhajtó,

• sejtvédő,

• csökkenti a puffadást,

• magas C-vitamin tartalom,

• támogatja az immunrendszert

• segíti a zsírbontást.…

Igen, és nem. Mert, hogy nagyon nem mindegy, hogy miért is isszuk a zöldteát. Vagy kapkodjuk be a zöldtea kivonatokat. …és a baj az utolsó sorral kezdődik. 

Mert mi, a huszonegyedik századi nők (férfiak is) bármit megtennénk azért, hogy soha se veszítsük el a tini-kori versenysúlyunkat, vagy ha már veszett fejsze nyele, mert az idő múlik, a gyerekek száma meg szaporodik, az életmód is passzív, a test meg változik, akkor meg mielőbb szeretnénk visszakapni, vagy legalább a közelébe kerülni és ha lehet, holnapra kérjük, de a tegnap lenne optimális. 

…és innentől kezdve az ajánlott dózis többszöröse kerül be a szervezetünkbe, mert hát, mit árthat egy kis ártalmatlan zöldtea? Növény, szinte saláta, meg a csapból is a polyfenolok folynak… rákra, mindenre. Csodaszer.

Apropó azt tudjátok, hogy gyógynövény a tea? 

Több ezer éve az és csak kb. 150 éve élvezeti cikk? 

… és azt tudjátok, hogy tele van alkaloidokkal? Igen, azok az izék, …vegyületek, amelyek a központi idegrendszerre hatnak. 

...és azt tudjátok, hogy a zöldteában nem csak koffein, de teobromin, teofilin, teoxantin, sőt, hypoxantin vegyületek is vannak? 

Ezek mit is jelentenek? 

Metil-xantinok. Purin-vázas alkaloida vegyületek. Igen pont, mint a koffein. ...és igen, pont úgy viselkednek. Szóval, amikor a gyereknek nyomjuk a zöld teát, hogy jobban fogjon az agya, ébredjen fel reggel a "kómából", vagy nem egyszer hallottam, hogy a kicsit duci kislányt anyuka megkínálta a saját „fogyibogyóiból”, mert hát szegénykét kiközösítik, nos, ilyenkor gondolkodjunk el, hogy mit is jelent az a jól hangzó hét csészényi zöldtea tartalom, a csak egy kapszulában.

Mert mit is adunk még a purinvázas izék mellett?

Hát a csodaanyagot, a polyfenolokat.

De tudjuk, hogy mi ez tulajdonképpen? 

Hogy hogyan hat és hogy kinek milyen az egyéni érzékenysége rá? 

Hogy a kínai hagyományos orvoslás télen, pontosabban ősztől tavasz végéig ellenjavallja a fogyasztásukat? Vajon miért? Mert konkrétan kihűti a szervezetet, nyák vagyis nyálka képzést indít el és kedvezőtlen biokémiai folyamatokat a külső hideg hőmérséklet hatására. 

Na, és megint jön egy kis kémia, mert, hogy szerves vegyületek, amelyek többnyire természetes eredetű, strukturális, nagy számú fenolgyűrű összekapcsolódásával jönnek létre, erre utal a poly (sok) szócska. A fenol struktúrák száma és minősége, valamint a hozzájuk kapcsolódó funkcionális csoportok határozzák meg az adott polyfenol osztály fizikai, kémiai és biológiai jellemzőit. 

Bizony ám! Na jó, de mit is jelent ez? Azt, hogy hogyan fognak viselkedni ezek a polyfenolok. Metabolitikus, toxikus, enzimmoduláló, vagy gyógyító stb. hatást váltanak-e ki a szervezetben? 

Húúúú, ez mennyire izgalmasan és egészségesen hangzik 

...persze, kivéve a toxikust… 

De vegyünk egy példát. A vérlemezkék aktiválásnak gátlása révén, mert csökkentik a vérlemezkék aggregációs hajlamát és a szérum thromboxán koncentrációját és befolyásolják a kapillárisok permeabilitását (áteresztőképességét) pozitívnak tűnő véralvadás gátló, trombózishajlam csökkentő hatást is válthatnak ki a szervezetben. 

És ha a teafogyasztónk vérzékenységben szenved, vagy egyéb véralvadásgátlókat szed? Hát, akkor egészséges fogyókúra, meg antioxidáns hatás ide, vagy oda, érdemes inkább messze elkerülni a zöldtea kivonatokat. Mert garantáltan megnyújtja egy kis zöldtea a vérzési időt.

Vajon rá van ez írva a készítmények dobozára? …és a forgalmazó tájékoztatja-e a fogyasztót erről a cseppet sem elhanyagolható kellemetlen mellékzöngéről? 

...és mi van azzal a polyfenol toxicitással? 

Hosszú lesz és unalmas, de hátha valaki szeretné végre megérteni az antioxidáns hatást. A jó és rossz antioxidáns hatást. Mert bizony van jó is, meg rossz is. 

Meg hát bizony van toxicitás is. Két okból is. 

1. bontóenzim hiány miatti bomlástermék felszaporodás. pl. fahéjsav CoA észterei, májsejtroncsoló hatású észterek, vagy 

2. fokozott bevitel, mely úgyszintén túlterheli a szervezet metabolitikus folyamatait. Ezekkel a készítményekkel a táplálékkal bevitt mennyiség sokszorosát juttathatjuk a szervezetbe, ami jelentősen megváltoztatja a flavonoidok eddig tapasztalt hatásspektrumát. Magasabb koncentrációban a szervezet számos területén fejtenek ki kedvező farmakológiai hatást, de számolni kell a flavonoidok okozta akut toxicitással és más interakciókkal is, pl. anafilaxiás reakció (allergia). A szervezetbe jutó flavonglikozidok egy része a gyomor savas pH-ján, más részük a bélbaktériumok hatására hidrolizál. A felszívódott molekulák körülbelül 80 %-a first pass metabolizmust szenved. Felezési idejük 1-2 óra, jobbára a vesén keresztül ürülnek. Metabolizmusukban hidroxilációs, epoxidációs, és konjugációs mechanizmusok játszanak szerepet. 

Gyűrűfelnyílással bomlástermékként kávésav, kumársav, fahéjsav és származékaik keletkeznek. 

Mi volt ott valahol pár sorral feljebb a fahéjsav CoA észterével? 

A több széteső, több bomlásterméket képez. Magasabb fahéjsav észter szintet, például. Persze a flavonoidok fontos antioxidánsok, mivel a szabad gyökök semlegesítésével azok káros hatásait képesek kiküszöbölni. A szabadgyökök elektronját felvéve maguk is gyökké alakulnak, de ezek a gyökök stabilabbak és életidejük hosszabb, újabb elektron felvételével, vagyis újabb gyök semlegesítésével belőlük stabil vegyületek keletkeznek. Amelyek egy része már nem kívánatos a szervezet számára. Az antioxidáns és a szabadgyök között tehát elsősorban reaktivitásukban van különbség. Meghatározott körülmények között (pl. túladagolva) az antioxidánsok is sejtkárosító ún. prooxidáns hatással bírnak. Az oxidatív stressznek bizonyíthatóan több mint nyolcvan betegség kialakulásában van szerepe. Ezek közé tartoznak bizonyos szív- és érrendszeri megbetegedések (hipertenzió, stroke, miokardiális infarktus), daganatos megbetegedések, immunhiányos állapotok, a korai öregedés, gyomor- és nyombélfekély, diabétesz, ízületi gyulladások, asthma. Ennek fényében érthető, hogy a flavonoidok oly sok betegség kezelésében fejtenek ki bizonyíthatóan jótékony hatás. 

Ha nem adagoljuk túl! 

Ha nincs bontóenzim problémánk. 

Ha nincs allergiás polyfenolreakciónk. Allergiás reakciók a népesség mindössze 3-5 %-ában fordulnak elő és a jelentős flavonoid bevitellel fokozzuk a heves immunválasz kialakulását. Elhanyagolható. Ha nem mi vagyunk az a 3-5 %. .

..és végül, bár lehetné még folytatni a sort, nem csak serkentik, hanem akadályozzák is az immunrendszer működését. A kvercetin például a hidroxil gyökök semlegesítése révén gátolja a lizoszomális enzimeket (kórokozók fehérjeszerkezetét bontó enzimek. pl. nyálban)… 

Na jó, nem folytatom, szerintem elég. Az egy kapszulában hét csészényi zöldtea hatóanyag nem játék. Akkor sem, ha minden női lap most melegen ajánlja a szép testért, bőrért, ...rákmentes életért.

Forrás, részben… https://www.tankonyvtar.hu/…/tartalom/…/2010-0008_farma.html

…és még egy cikk szolgáljon tanulságul, ha mégsem soroltam volna fel elég érvet az ésszerű fogyasztás mellett.

https://www.bbc.co.uk/news/amp/stories-45971416…

2019, június Tihany

 


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

III. Mit tegyünk, ha hisztamin intolerancia tüneteivel élünk együtt?

II. Folytassuk ott, hogy mi a bánat az a hisztaminintolerancia...

I. Akkor egy kicsit még bővebben a biogén aminokról, kiemelten a hisztaminról meg a bontó enzimekről és test grimbuszairól…