Tücsök... bogár...
Az ENSZ is támogatja…
Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete évről évre
egyre növekvő és egyre szélesebb körű akciókkal támogatja a rovarok
fogyasztását.
Az ENSZ egyik legegyszerűbb érve a rovarok emberi
táplálákként történő felhasználásának, hogy rengeteg van belőlük a világon. Egy
ENSZ felmérés szerint, több mint 1900-2000 ehető rovarfaj él (még az ENSZ által
publikált szakmai anyagokban is változó ez a szám) a bolygón és szintén több ENSZ
felmérés szerint mintegy kétmilliárd ember rendszeresen fogyaszt rovarokat –
sütve, főzve vagy akár nyersen is.
Az Entomofágia – ez a hivatalos megnevezése a rovarok
élelmiszerként való fogyasztásának, tehát az ENSZ megfogalmazása szerint nem
újkeletű és nem is csak kis halmazú népességet érint a Földön. Miért ne lehetne
tehát kiszélesíteni és általánost táplálékforrássá tenni?
Vajon azon emberek halmazának, akik egyszer elkezdtek
rovarokkal táplálkozni, volt más tápanyagforrása, választási alternatívája? - kérdezem
én.
A rovar, mint élelmiszerforrás, milyen életminőséget
biztosított a számukra? Hány év ezeknek az embereknek az átlagéletkora és
milyen egészségügyi kondíciók mellett élik le az életüket? Van e hátrány a
rovarfogyasztásnak az emberi szervezetre? – tettem fel a kérdéseimet, a rovartáplálékokat
propagáló szakmai fórumokon, konferenciákon.
Az ENSZ szerint a rovarevésnek vannak előnyei. A rovarétrend
sokkal több fehérjét és kevesebb zsírt tartalmaz, mint az állatok húsa - álltja
az ENSZ. Érdekes módon, az ENSZ szakmai kutatásaiban szinte csak az előnyök
domborodnak ki, a rovar evés hátrányairól szóló szövegrészek szegényesek, nincsenek
mögöttük releváns tapasztalati adatok, legtöbbször csak említőlegesen vannak a
dolgozatok végén felsorolva, mindenkor az ELŐFORDULHAT kategória alatt.
Ok, fogadjuk el, hogy valóban ez a valóság, de engem akkor
is érdekelne, hogy milyen objektív összehasonlító számok birtokában hangoznak
el ezek a kijelentések?
Vegyünk tetszőlegesen 100 g ilyen-olyan állati húst és 100g
mondjuk, lisztkukacot és mérjük meg, hogy 100g hús és 100g lisztkukac mennyi
fehérjét tartalmaz. Az ENSZ szerint a lisztkukac győz egy ilyen versenyben. Az
ENSZ szerint a lisztkukacban több a fehérje, mint a húsokban. Ok, higgyük el. Vagy
mégse, mert ma már azért a bőségesen áll rendelkezésünkre összehasonlító adat. Valóban
releváns kutatásokból.
A rovarokat mindenkor magas tápértékű fehérjeforrásként
emlegetik a különböző ENSZ kutatások. Sokan azzal is érvelnek, hogy fehérjén túl
rostot, egészséges zsírokat, sőt, még vitaminokat és ásványi anyagokat is
tartalmaznak. Az egyes ehető rovarokban található tápanyagok mennyisége hasonló,
ezért bármely rovart is fogyasztjuk el táplálékként, azzal csakis jól járhatunk.
A tápanyagok jobb áttekinthetősége érdekében az alábbi
táblázatban szemléltetem a tápanyagok átlagos mennyiségét a hagyományos
húsforrásokban és a rovarokban, amelyet két 2015-ben megjelent kutatás gyűjtött
össze: Sara Angle – Would You Try Ikea’s Experimental Insect-Based ‘Neatball’?
– https://www.healthline.com/health-news/would-you-try-ikeas-insect-based-neatball#1
CLR Payne, P. Scarborough, M. Rayner, K. Nonaka – Are edible
insects more or less ‘healthy’ than commonly consumed meats? A comparison using
two nutrient profiling models developed to combat over- and undernutrition – https://www.nature.com/articles/ejcn2015149.pdf
„A rovarétrend sokkal több fehérjét és kevesebb zsírt
tartalmaz, mint az állatok húsa” - álltja az ENSZ.
Ti látjátok ezt a „sokkal több” különbséget? Én sem. És
látjátok a különböző rovarok közötti tápérték és fehérje tartalom különbséget?
Tartok tőle, hogy minden rovartáplálékot propagáló szakmai anyag, pont ennyire
felszínes, mint az ENSZ anyagai, amelyeket gyakran hiteles hivatkozási alapként
idéznek.
A következő érv a rovartáplálékok mellett a magas vitamin és
ásványianyag tartalom.
A tücsök vastartalma, a lisztbogár lárva A vitamin tartalma
valóban lényegesen magasabb a húsok vas és A vitamin tartalmánál. Azonban tegye fel a
kezét az, aki a napi szükséges napi A vitamin mennyiséget, - ami körülbelül 900
mikrogramm, - lisztbogár lárvával szeretné fedezni és nem fodros kellel,
kelbimbóval, spenóttal, édesburgonyával, sárgarépával, zellerrel, fejes
salátával, brokkolival, jégsalátával, kápia és kaliforniai paprikával. A vas
tartalmú élelmiszereket nem sorolom végig hasonlatosan az A vitamin
tartalmúakhoz.
A rovarok fogyasztása valóban számos országban teljesen
normális és a fehérje, kalcium, vas és B12-vitamin forrásai. Néha kizárólagos
források, mert ezekben az országokban NINCS nagyon más tápanyag.
A tücsök valóban tartalmaz vasat, kalciumot, B12-vitamint és
omega-3 zsírsavat tartalmaz és valóban teljes értékű fehérjeforrás. Ott, ahol
nincs más, vagy nagyon szegényesek az élelemforrások. A tücsök is mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazó tápanyagforrás, amelyeket
a testünk önmagában nem képes előállítani és amelyeket étrend által kell
bejuttatnunk a szervezetünkbe. De, ahol más táplálék is rendelkezésre áll, ott hála
az égnek, a tücsköket más teljes értékű forrásokhoz, például húshoz,
tejtermékekhez vagy a tojáshoz is hasonlíthatjuk. De fogadjuk el, hogy tényszerűen ebből a
szempontból a tücsök valójában jobb választás, mint az olyan nem teljes értékű
fehérjeforrások, mint például a vegán életmód, csak a növényi eredetű fehérjéi.
Minden a rovartáplálékokat propagáló lobbytanulmány
összekapcsolja a fehérjét és a rovarokat és valóban a szárított rovarokban,
fajtától függően 20 – 70 %, más tanulmányok szerint (Mennyi legyen? =D ) akár
85% fehérje található. 100 g szöcske 14 – 28 g fehérjét tartalmaz. Vajon
szüksége van-e a szervezetünknek a szöcske további 86-72% tartalmára is? És
vajon, ha választhatnák, a szöcskéből is, hasonlóan az állati eredetű táplálékokhoz,
kiválogatnánk-e a számunkra ehetőt? Kidobnánk-e a kukába a bélrendszerét, a
salakanyagaival együtt, a belső szerveit, a merev kitin vázát? DE a szöcskénél
nem dobhatjuk ki, ahogyan más rovaroknál sem. Tehát választási lehetőség nélkül
megeszünk mindent. Az ehetőt és emészthetőt és a nagyobb arányú ehetetlen és emészthetetlen
tartalmakat is.
Azonban attól függetlenül, hogy a világ egyes részein nem
okoz gondot a fogyasztása, az európai lakosság zömének ez, ezektől az
országoktól eltérően még lehet dominánsan kultúraidegen és akár gusztustalan
kategóriai is. Pontosan úgy, ahogyan a világ sok országában kivágja a
biztosítékot a mi disznósajtunk, vagy rántott sertésvelőnk, sült vérünk, a
mongolok birkaszem levese, vagy a németek májas, véres hurkái, a franciák
csigái, osztrigái. Vajon mennyire váltana ki ellenállást az emberekből, ha
minden nemzet különleges táplálékait más nemzetek számára is kötelezővé
tennénk, vagy belecsempésznénk az élelmiszereikbe?
A további érvek az ENSZ tanulmányokban…
Tenyésztésük és feldolgozásuk jelentősen kevesebb helyet
igényel és kevesebb táplálékra is van szükségük. – mondja az ENSZ. Nem
szeretnék vitatkozni velük. Nézzük inkább még további előnyét a rovaroknak, a
legelőre sem kell kihajtani őket, szénára se sokra van szükségük és még Mozart
d moll zongoraversenyét se kell nekik játszani az ólban, hogy Eu-konformok
legyünk. Valóban le szeretnénk építeni a világ állattenyésztésének mezőgazdasági
ágazatát a nullára? ÉS mi legyen az így felszabaduló milliós munkaerővel?
Az ENSZ tanulmányok felsorolnak néhány ehető fajt, a
teljesség igénye nélkül:
• Orrszarvúbogár, galacsinhajtó bogár. Főként élve fogyasztják
az Amazonas-medencében, de előfordul az is, hogy parázson sütik meg őket.
Azt gondolom, hogy minden bizonnyal, ha választhatnának ott
az Amazonas-medencében egy jó kis sült oldalas vagy az orrszarvúbogár között,
eszükbe sem jutna az utóbbi után nyúlni.
• Pillangó és molylepke lárva, agavé féreg. Lárva állapotban
extra sok fehérjét és vasat tartalmaznak, ezért a hiánybetegségben szenvedők, a
gyerekek és a kismamák erőszeretettel fogyasztják őket az afrikai országokban.
Édes Istenem! Hány tíz éve is nézegetjük az afrikai
csecsemőhalálozásokról szóló statisztikákat? Szörnyködünk pókhasú kisgyerekek
képei felett. Hogy az egészségtől és megfelelő vasellátottságtól duzzadó
afrikai kismamákat már ne is említsem.
• Hangyák. A hangyák egyetlen hátránya, hogy jó sok kell ahhoz,
hogy egy ember jól tudjon lakni velük. – írja a tanulmány. Mégis sokan
fogyasztják őket, létezik sült hangya, de van hangyaleves is.
Még szerencse, meg hangyasav is - amelynek rövid idejű
expozíció hatásai a következők: Az anyag nagyon maró hatású a szemre, a bőrre
és a légutakra. Lenyelve maró hatású. A gőz belégzése tüdőödémát okozhat. DE ez
persze nincs benne az ENSZ tanulmányokban.
• Méhek és darazsak: természetesen nem a repülő fullánkos
egyedeket eszik meg, hanem a lárva állapotukat, amikor még kis duci kukacok. Tudjuk-e pontosan, hogy a földön élő számtalan méh és darázsfaj lárvái közül melyek tartalmaznak önvédő toxinokat, pont az ellen védekezve, hogy bármi is elfogyassza őket?
Megnyugodtam? Én nem.
• Büdösbogarak. „Állítólag” sok országan szerepel az
étrendben az ENSZ szerint, a számunkra leginkább meglepő étel, a poloska, vagy más
néven büdösbogár. Az ízük „állítólag” az almáéra hasonlít.
Gondolom, rajtam kívül mások is kaptak be már életük során
poloskát málnaszemben vagy ribizlifürtre tapadva. Alma íze volt? Nem volt alma
íze. Könnyen kimosható volt az undorító szaga a szánkból? Nem volt könnyen
kimosható. Lelke rajta, aki ezt önként elcsócsálja.
Hosszan lehetné még írni a pro és kontra érveket és
cáfolatokat, de elégségesnek tartom két utolsó szemponttal lezárni részemről a
rovar-élelem témát.
Az első…
A rovarok nagyon jelentős része, milliónyi mikroorganizmust
hordozva terjeszti számos, az emberekre is veszélyes, súlyosan egészségkárosító
vagy akár halált is okozó betegségek kórokozóit. Például a legyek a
szennyeződést többek között ürülékről, állattetemekről összeszedve az
ételeinkre és italainkra szállva fertőzik meg azokat. A világ nagyon sok részén
ezáltal jelentősen elterjesztve pl. a tífuszt, a vérhast vagy akár a kolerát is.
A legyek a trachoma terjesztésében is jelentős szerepet játsszanak, - ez a
Rejtő könyvekből ismert - egyiptomi szemgyulladás betegség, elhegesítve a
szaruhártyát, vakságot okozhat. A világon megközelítőleg fél milliárd embert érint
a trachoma betegség okozta vakság. A legyekhez hasonlóan a csótányok is nagyon
sok betegséget terjesztenek. Akár fertőzéseket, akár allergiát is kiválthatnak.
A szakorvosok az elmúlt két évtizedben ugrásszerűen megnövekedett asztmás
megbetegedések hátterében is a csótányok jelenlétét feltételezik.
A rovarok nem csak a testfelszínükön, de a testükben is
hordozhatnak vírusokat, baktériumokat, vagy más egyéb élősködőket. Csak néhány
példát említek.
1.
A maláriát az Anopheles nemhez tartozó szúnyogok
terjesztik.
2.
Más szúnyogfajok is terjeszthetnek egyéb
megbetegedéseket, ilyen a dengue láz és a sárgaláz, amely minden évben több
millió ember halálát okozza. Egyes kutatások szerint az emberiség körülbelül
40%-a fertőzött maláriával, illetve dengue-lázzal és számos helyen, mindkét
megbetegedés előfordul egyszerre.
3.
A cecelégy az álomkórt okozó egysejtűt hordozza
4.
A folyami vakság hátterében a fekete legyek, az
ún. cseszlék által terjesztett fonálférgek állnak, amelyek többszázezer
afrikait tettek vakká az utóbbi években.
5.
A papatázi legyek által terjesztett
leishmaniasis néven ismert megbetegedés kórokozóit is legyek hordozzák.
6.
A bolhák galandférgeket hordozhatnak és
agyvelőgyulladást, tularaemiát és pestist okozhatnak. Ez a fekete halál nevű betegség,
több millió emberi életet követelt már az elmúlt évszázadokban. A középkori
Európában mindössze hat év leforgása alatt a lakosság egyharmada veszítette el
az életét a pestis miatt.
7.
A tetvek, atkák és kullancsok a tífusz különböző
fajtáit terjeszthetik.
8.
A kullancsok továbbá a Lyme-kór és
agyvelőgyulladás hordozói is lehetnek…
A második…
Az ENSZ szerint a világ 113 országában, Afrikában, Ázsiában
és Dél-Amerikában több, mint 2000 típusú rovart fogyasztanak az emberek. Van,
ahol évszázadok óta fogyasztanak ilyen táplálékot. Ez azonban nem jelenti azt,
hogy ezekben az országokban senki sem szenved allergiás reakcióktól. Akik allergiások
a rákfélékre, azok jó eséllyel allergiások lesznek a rovarokra is. Igen, az a
fránya emészthetetlen kitin az ok. Kínai tanulmányokban, - ismeretes, hogy
Kínában nagyon sok féle rovar és ízeltlábú képezi a lakosság táplálékát - a populáció jelentős hányadánál igazolható rovarallergiát
figyeltek meg hernyók, szöcskék, méhek, kabócák és selyemhernyók fogyasztása
esetében is. Ezek a tanulmányok minden érdeklődő számára szabadon elérhetők.
Még az ENSZ számára is.
A másik jelentős probléma a rovarismeret széleskörű hiánya.
Mondják, a Földön körülbelül 2000 típusú rovar fogyasztható,
de nagyon sok rovar mutat hasonlóságot egymással. Könnyen összetéveszthető. Bizonyos
hangya- és méhtípusok méreganyagokat tartalmaznak, amelyek akár életveszélyesek,
toxikusak is lehetnek az emberek számára, túlmutatóan a szintén nem égészséges
hangyasav tartalmukon.
Némely bogárfajok metabolikus szteroidot is kimutattak. Ezek
gyakori fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat.
Több rovarfaj minden probléma nélkül kumulálja a nehézfémeket
a testében és annak hatásával könnyebben képes megbirkózni, mint például az
emlősök. Rovarfogyasztás esetén, több esetben írták már le ólom- vagy
arzénmérgezés tüneteit. Bár, mindez inkább a természetben gyűjtött rovaroknál
fordul elő.
Az EFSA (European Food Safety Authority) ezért mégiscsak közzétett
egy jelentést a rovarok fogyasztásával kapcsolatos kockázatokkal. A jelentésben
a farmon tenyésztett rovarokkal kapcsolatos lehetséges biológiai és kémiai
kockázatokat, az allergéneket és a környezeti kockázatokat is feltüntetik. A
jelentés megjegyzi, hogy további kutatások ajánlottak a kockázatok jobb
azonosítása érdekében. De érzésem szerint ha előbb szabadítjuk rá az európai
emberekre a rovar táplálékokat, rejtett és nem választható tápanyagként és csak
utána kutatunk káros hatásmechanizmusokat, az nem a bölcsesség útja.
Még akkor is, ha az emberek világszerte ugyan több száz
rovarfajt fogyasztanak, azonban az ehető rovarok iránti kereslet az uniós
országokban csupán néhány „biztonságosabb” fajra, például tücskökre, szöcskékre
vagy legyekre, liszbogárlárvákra korlátozódik.
A legtöbb rovarkutatás, - miközben a pont abból az okból
propagálja a rovarok fogyasztását, hogy megfelelő fehérje forráshoz jussanak az
emberek, csak mintegy mellékesen említi meg, hogy a rovarokban található antinutriens
anyagok gátolják a tápanyagok, így fehérjék felszívódását is. A rovar külső
váza ilyen antinutrienseket tartalmaz. De szépen becsomagolt szó ez.
Pedig ez nem más, mint maga a KITIN. A finomra őrült kitin
por, a rovarlisztekben, tartós fogyasztás esetén eltömi a bélbolyhok
tápanyagfelevő receptorait és beszűkíti, majd teljesen megszünteti a tápanyag
felszívódást a belekben. Erről persze egy szó sem esik az ENSZ kutatásaiban.
Nos, az antinutriensek hatására vonatkozó kutatások
világviszonylatban is nagyon gyerekcipőben járnak. Mondhatnám, hogy nincsnek olyan
irányú vizsgálatok, hogy a tartósan rovartáplálékon élő populációk, - azon
belül is kitin mikroszemcsékkel a testüket megterhelő emberek – milyen
egészségügyi problémákkal küzdenek és milyen az életkilátásuk.
A világban élő rovartáplálékot fogyasztók és az európai
népességet rovarokkal táplálni kívánok „szokásmódja” között van egy oltári nagy
különbség.
Az előbbi halmaz, vagy nem eszi meg az elrághatatlan kitint,
- ugyanis kiköpi ezeket a részeket, - vagy, ha mégis lenyeli, azt „nagyobb”
darabokban teszi.
A kitint nem oldja fel a gyomorsav és a hasnyálmirigy
emésztőnedvei, ezért ez makrórészecskeként, de változatlan formában, a széklettel
távozik az emberi szervezetből.
Ezzel szemben az európai emberek rovarliszt formájában
kapják a táplálékukba a kitint. Mikrorészecskeként, amely képes megtapadni a
bélfalon, a nedves bélbolyhokon, elzárva a felszívódó tápanyagok útját. Ez a
szervezetünkben kvázi éhezést és súlyos tápanyag, vitamin és nyomelem hiányt
okoz majd.
Ennyi jutott eszembe a témáról.
Zárszó.
Eddig a Magyarországon megrendezett összes rovartápanyag
konferencián ott voltam és feltettem a kérdéseimet. Kevésre kaptam érdemi,
valóban megalapozott és tudományos válaszokat.
Az írásom alapja számtalan kutatás, tanulmány, beszélgetés,
újságcikk és konferenciák szakanyagai. Nem tudom, hogy mely mondatimat honnan
idézem. Ezért az esetleges cikkazonosságok esetén elismerem, hogy mások
tudományos forrásaiból dolgoztam, amelyekre név szerint nem tudok hivatkozni,
de hálás vagyok az inspirációjukért. Elismerem, hogy az írásommal részben jóhiszemű plágiumot követtem el.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése