Tücsök... bogár... 2.
Az gondoltam, a legautentikusabb, ha egy olyan nemzet
kutatásaira hagyatkozunk, amely, mind élelmi alapanyagként, mind gyógyászati nyersanyagként
támaszkodik a rovarokra. Sok évszázados tapasztalatai vannak és túl van már a
kényszerű önigazolások torzító állapotán.
Ennek okán több kínai kutatás eredményeit összegzem, mellőzve
minden szubjektív állaspontot, adatokra és ténykere, empirikus következtetésekre
támaszkodva.
Az ehető rovarok piaca fokozatosan bővül a világban. A
táplálkozási láncba, ma olyan új rovarfajokat is bevonnak korábban nem képezte
az emberi táplálkozás alapját.
Az rovarok tápanyagként történő felhasználásának hosszú,
kétezer éves múltja van Kínában. Általánosságban
elmondható, hogy Kínában a rovarfogyasztás elfogadottsága magas, naponta a
piacokon járva, lépten-nyomon bebávozódott selyemhernyó lárvákba botlok, melyeket itt
ünnepi csemegeként fogyasztanak az emberek.
Az elmúlt 20 évben Kínában számos tanulmány készült ehető
rovarokról. Kezdetben a kutatások fókuszában a magasabb élelmiszer hozam, a
rovar élelem termelés és biztonság, Kínában a területileg eltérő entomofág
kultúra, - Kína számos részén különféle etnikai csoportok fogyasztottak és
fogyasztanak leginkább ehető rovarokat - valamint az ehető rovarok azonosítása,
tápértéke, tenyésztése és tenyésztése volt elsősorban. Az utóbbi évek kutatásai
már kitérnek az rovartáplálékok veszélyeire, egészségkárosító hatásaira is.
Jelenleg Kínában 11 rendből 324 rovarfajt dokumentáltak
fogyasztásra alkalmasnak, vagy rovarélelemként, proteinforrásként, vagy gyógy-rovarként.
Ebből a halmazból azonban csak körülbelül 10-20 féle rovart fogyasztanak
rendszeresen, a többinek ugyan lehet magasa a tápértéke, de vagy az íze, vagy a
magas kitintartalma, vagy a körülményes gyűjtés, tenyésztés okán nem dominálnak
az emberi étrendben. A legelterjedtebbek, a selyemhernyó gubó, méhlárvák és
darázslárvák, bambuszhernyók. (Ezek lefogyasztásakor a kemény váz nem került be
az emésztőcsatornába a hőkezelt lágy tartalmak.) Kevésbé elterjedtek és nem a mindennapi
fogyasztás részei a tücskök, szöcskefélék, szitakötők, kemény kitinű bogarak. Ezeket
nem húst kiváltó főtáplálékként eszik, hanem a sokféle fogásból álló táplálék
egy elmeként.
Kínában mára már 174 faj tápértékét határozták meg
tudományos, összehasonlító mérésekkel, beleértve az ehető, takarmány- és
gyógynövényfajtákat is.
Bár a tápértékek fajonként eltérőek, az összes vizsgált
rovar tartalmaz emberi fogyasztásra is alkalmas fehérjét, zsírt, vitaminokat és
ásványi anyagokat.
Kínában az emberek inkább közvetlenül fogyasztanak rovarokat,
minthogy rovarokból készült élelmiszereket vásárolnának. Ez utóbbi, nem nagyon elterjedt
Kínában.
Az élelmiszerbiztonsági hatóságok több külföldről behozott
rovartermékben is vizsgálták a rovarfehérje-porból, olajból és kitinből készült
termékek összetevőit, valamint az egészségügyi hatástanulmányokban tettek
ajánlatokat a gyártóknak a jobb teremékek kifejlesztése érdekében. A kínai
vizsgálatokban rovarfogyasztásnak számít a szekunder fogyasztás is, amikor az
emberek közvetetten fogyasztanak rovarokat azáltal, hogy olyan állatokat
fogyasztanak, amelyeket rovarokkal etettek, ami elfogadhatóbb módja lehet a
rovarok emberi étrendben való felhasználásának.
Noha csak korlátozott számban állnak rendelkezése a
rovartáplálékok hátrányát és kockázatát tényszerűen bemutató kutatások, és ezeknek
az elfordulási adatait nem is az élelmiszerbiztonsági vizsgálatokból, sokkal inkába
az orvosi statisztikai adatokból ismerjük, nem szabad elsiklani azon adatok
felett, amelyek Kínában az allergiás reakciók előfordulását számosítják a
selyemhernyó bábok, kabócák és tücsök ételek elfogyasztás azután. Az enyhe
ételallergiától a súlyos anafilaxiás sokkig, a rovartáplálékra adott
hisztaminreakciók köre nem elhanyagolható adat.
A rovartenyésztés iparággá nőtte ki
magát Kínában. Kétféle megközelítést alkalmaznak a rovarok emberi táplálékként,
gyógyszerként és állati takarmányként való tenyésztésére: a rovarokat vagy
teljesen háziasítják és teljesen fogságban nevelik, vagy részben fogságban
nevelik, és a rovarok élőhelyét manipulálják a termelés növelése érdekében.
Attól függően, hogy a rovar milyen kapcsolatban áll az emberekkel, a
növényekkel és a környezettel, különböző gazdálkodási stratégiákat alkalmaznak.
Ahogyan mi magyarok is ismerjük azt a mondást, hogy „Az vagy,
amit megeszel.”, úgy Kínában is van ennek megfelelője.
A kínai gazdaság növekedésével és a rendelkezésre álló
bőséges táplálékokkal a kínai emberek már nem szorulnak rá a rovarok széleskörű
és mindennapos fogyasztására. A fiatal, felnövekvő nemzedékek már nem veszik át
az idősebbektől a rovartáplálékok fogyasztásnak szokását. Az éhínség rászorító
ereje is hiányzik a mai időkből.
Tapasztalatom szerint, ha fogyasztanak is rovartáplálékot,
azt évi néhány alkalommal teszik. Nem főételként, a hús alapanyagok
kiváltójaként, hanem mintegy mellékesen, érdekességként egy-egy táplálkozás
alkalmával 2-4 pl. selyemhernyógubót elfogyasztva. Erre hivatkozni Európában,
miszerint Ázsiában a tápanyagok jelentős részét teszik ki a rovartáplálékok, nem
egyszerűen csúsztatás, hanem szélhámosság.
A közismeret is bővül a rovartáplálékokkal kapcsolatban. A
fiatalok már olvasnak, érdeklődőek és foglalkoztatják őket olyan kutatási
eredmények és témák, mint ez ehető rovarok potenciális biztonsági kérdései, az
allergiás reakciók, a kórokozó mikroorganizmusokkal való szennyeződés, a
növényvédőszer-maradékok általi terheltség, a nehézfémek kumulálódása a
rovartápanyagokban vagy a paraziták és a káros toxinok túlzott szintjének való
kitettség.
A rovarallergia a többi ételallergiához hasonlóan sok rovartáplálékot
fogyasztó számára a legkomolyabb biztonsági probléma. A statisztikai adatok
szerint az Egészségügyi Világszervezet 239 lehetséges allergént azonosított
ízeltlábúakban, ezen allergének többségét a szöcskék és a sáskák tartalmazzák,
illetve az egyéb kitin tartalmú rovarok. A rovar allergének többsége fehérje, például
hialuronidáz, foszfolipáz A, mikrotubulin, arginin kináz és proto-miozin. Légzési
nehézségeket, asztmatikus rohamot, bőrpírt, gyomor-bélrendszeri problémákat,
viszketést, kiütéseket, tachycardiát, csalánkiütést és súlyos helyzetekben anafilaxiás
sokkot hoznak létre.
Egyes kutatások szerint a rovarok lenyelése a tengeri
lágytestűek és páncélosok által kiváltott allergiás reakciókhoz hasonló
allergiás rohamokat válthatnak ki. Valamint erőteljesen keresztallergiára hajlamosítanak.
Egy allergiás rohamot kiváltó rovar, pl. súlyosbítja az egyéb mértékét, az ételintoleranciával
élők tüneteit. Allergiás keresztreakciók jöhetnek létre pl. a Gryllus
bimaculatus (kétfoltos tücsök) és a garnélarák kereszt-allergénje okán,
feltehetően a proto-miozin nevű allergén jelenléte miatt mindkét élőlényben. …és
ez csak egy példa a sok közül.
Az európai rovartáplálékokkal foglalkozó kutatások szerint, az
ehető rovarokban lévő allergéneket számos módszerrel fel lehet dolgozni az
allergén hatás csökkentése érdekében. Mondhatni bagatell probléma… A
hőkezelésről ismert, hogy hatással van a fehérjék allergénekre, bár nem
feltétlenül szünteti meg teljesen a fehérje alapú allergéneket, de az
allergénérzékenység fermentációval és hidrolízissel történő csökkentése
meglehetősen előnyösnek tűnik. Az általam olvasott tanulmány szerint, - tessék nagyon figyelni – „A savas és lúgos
proteázos emésztésről és hőkezelésről például azt találták a tudósok, hogy
jelentősen csökkenti az Acheta domesticus (házi tücsök), a Schistocerca
gregaria (sivatagi vándorsáska) és a Tenebrio molitor (közönséges lisztbogár) fehérjeszerű
anyagainak allergén hatását. Az Acheta domesticus házi tücsök allergenitását
értékelő vizsgálat során felfedezték, hogy a sült rovarokban lévő proto-miozin
nagyon stabil és nem könnyen hidrolizálható. Továbbá az Acheta domesticus
rákfélékkel való keresztreaktivitása lehetővé teszi az allergiás reakciók
kialakulását, amelyek hasonlóak a halakban és garnélarákban észleltekhez,
amikor Acheta domesticus-hoz hasonló fehérjéket fogyasztanak”
1.
Tessék mondani, ha valamit úgy teszünk ehetővé
és „kevésbé” allergizálóvá, hogy pirítjuk, pörköljük, savazzuk, lúgozzuk,
hidrolizáljuk meg még ki tudja mit csinálunk vele, hogy eltűnjenek belőle az
allergizáló fehérjék, akkor miért mondjuk azt róla, hogy azért szükséges bevonnunk
az emberi fogyasztásba, mert fehérjedús táplálék?
2.
Vajon melyik állati eredetű táplálékunkat
szükséges pirítani, pörköljni, savazni, lúgozni, hidrolizálni, hogy emberi
fogasztásra alkalmas legyen?
3.
Valaki, bárki is meg tudja nekem mondani, hogy
ha egy szöcskét azért pirítok, hogy ne allergizáljon akkor hány fokon és mennyi
idő múlva fog a fehérjéiből módosulni az allergizáló fehérjeszerkezet?
4.
Ugyanezen a hőfokon vajon a szénhidráttartalmából
még éppen elfogadható határértéken belüli mennyiségű rákkeltő akrilamidot hozok
létre vagy már átléptem a kritikus határértéket. Az akrilamid
szénhidráttartalmú élelmiszerekben keletkezik azok magas hőmérsékleten (120 °C
feletti) történő hevítésekor (sütés, pörkölés, grillezés, pirítás,), alacsony
nedvességtartalmú élelmiszerek esetén. Az akrilamid az ún. Maillard-reakció
során redukáló cukrok és aminosavak (főként aszparagin) reakciójával képződik.
Ha a házi tücsöknek magas a fehérje tartalma (aminosavak) és van szénhidrát
tartalma is és alacsony a víztartalma, akkor a pörkölés során akrilamid, azaz
rákkeltő anyag fog képződni a cukrokból és fehérjékből együtt. Elégnek.
Feltételezem, könnyű túlsütni egy tálca tücsköt.
„A kutatók felfedezték, hogy a Gryllodes sigillatus kezelése
alkalikus proteázzal és gasztrointesztinális proteázzal a kapott
fehérje-hidrolizátumok nemcsak nagyon aktívak voltak, hanem a 60-85%-os
hidrolízisnél a hidrolizátumok a legkevésbé reaktívak a protomiozinnal.”
Ez magyarul az jelenti, hogy locsolgathatjuk a tücsökkolóniánkat
bármilyen fehérje bontó enzimmel is, (alkalikus proteáz és gasztrointesztinális
proteáz) valójában nem bonthatók, darabolhatóak a tücsökfehérjék olyan
méretűre, amelyek már nem fognak allergiás reakciót kiváltani.
Ezek után kérdezem, hogy ki merne megkockáztatni egy rovarok
által kiváltott allergiás reakciót, amiről az európai tudósok úgy nyilatkoznak,
hogy bagatell reakció és számossága is elenyésző „lehet”.
Annyira azért érdemes ismernünk az emberi szervezet működését,
hogy legalább annyit tudjunk róla, hogy az új anyagokkal való találkozás, sok esetben
meglepetés a szervezet számára, amit gyakrabban azonosít idegenként és ad rá
heves hisztamin reakciót, gyakrabban és hevesebben, mint a számára ismert
anyagokra.
Miután a rovartáplálékok a mi kultúránkban pont annyira
idegenek, mint a tengeri lágytestűek és páncélosok fogyasztása, vélhetően a mi
populációnkban magasabb lehet az esetleges allergiás reakciók, keresztreakciók
száma. Mert ezekkel a tápanyagokkal széles néprétegek nem tették edzetté a
hisztaminválasz képességüket.
Illetve Magyarország a 10 millió rejtett hisztaminintoleranciával
élők országa.
A történelmi veszteségeink okán epigenetikusan megterhelt össztársadalmi
szintű magas stressz terheltség okán is. A jelentős mértékben fogyasztott finomított
és feldolgozott élelmiszerterhelések okán is, mi egy magas kockázattal élő
nemzet vagyunk, ami az eltúlzott hisztaminreakciós képességet illeti és mint
ilyennek, háta közepére sem kell az újabb élelmiszerekből származó egészségügyi
kockázat.
Folytatom. Kérlek, inspiráljatok kérdésekkel. Köszönöm a
figyelmet!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése