Az inzulinrezisztencia, metabolikus szindróma, a krónikus bélszindrómák, a 2-es tipusú cukorbetegség és a túlsúly, elhízás lehetséges oki kezelése
Akkermansia Muciniphila
Egy Gram-negatív anaerob baktérium. A velünk élő összes
baktérium 3-5-%-át teszi ki az egyedszáma, ami jelentős számnak tekinthető. Amellett,
hogy a mucint lebontó baktériumok közé tartozik és képes lebontani a
bélszövetet bevonó nyálkahártyát és így fenntartja annak megújulási képességét,
fiziológiás regenerációját, optimalizálja a bélnyálkahártya vastagságát és támogatja
a bélbarrier épségének fenntartását a jótékony mikroorganizmusok egészséges
egyensúlyának támogatásával, olyan módon, hogy a nyálkahártya lebontásnak
következtében proprionátot (proprionsav) és acetátot (ecetsav) termel, két
rövid szénláncú zsírsavat, amelyekkel más baktériumokat táplál, pl vajsav képző
bakrétiumokat. A vajsav a bélhámsejtek fő energia forrása. Ezzel biztosítja az Akkermansia
a bélsejtek épségét és járul hozzá nagyon nagy fokban a bélgát egészségéhez. A
tápanyagok jó felszívódása mellett a bélhám sértetlenségéhez.
Hiányában sérül a bélszövet és kialakulnak a nyálkahártya
veszteséggel járó gyulladásos és szövet pusztulásos krónikus bélbetegségek.
Egy 2019-ben végzett tanulmány szerint az Akkermansia Muciniphila
három hónapos adagolása túlsúlyos és jelentős mértékben elhízott, valamint inzulinrezisztenciával
élő vizsgálati alanyok körében pozitív komplex testi változásokat hozott. A 4a
vizsgálati alanyból 32 fejezte be a három hónapos kúrát. A pacebot alkalmazó
kontrollcsoporthoz képest, a szájon át adagolt Akkermansia Muciniphila
csökkentette a plazma összkoleszterin szintjét. Javította az inzulin
érzékenységet, csökkent a testsúly, javult a zsír-izomtömeg arány, a zsírszövet
csökkenésével, javultak a máj labor értékek, csökkentette vér lipid szintet és megállt
vagy csökkent a zsírmáj előrehaladottságának üteme és csökkenek a gyulladásra
utaló vér labor értékek. Mindezek együttese alapján csökkent a kettes típusú cukorbetegség
és a metabolikus szindróma súlyosbodásának kockázata. Forrás: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31263284/
vagy https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6699990/
és egy biztató eredményekkel zárult állatkísérleti jegyzőkönyvet is csatolok: https://europepmc.org/article/pmc/7524283
Más vizsgálatok szerint jelentős pozitív hatás gyakorol a
sejtoxidáció megfékezésére is.
Az Akkermansia baktériumtörzs teljes hiányát vagy alacsony és
elégtelen egyedszámát igazolták a következő krónikus betegségek esetén:
·
Elhízás,
·
Inzulinrezisztencia,
·
Anyagcsere zavarokkal járó 2-es típusú
cukorbetegség,
·
Metabolikus szindróma,
·
Krónikus bélgyulladások,
·
Crohn-betegség,
·
Colitis Ulcerosa,
·
Áteresztő bélszindróma.
Az Akkermansia baktériumtörzsre ártalmas környezeti hatások
·
Rejtett antibiotikum terhelések
·
Feldolgozott élelmiszerek
·
Transzzsírokban gazdag élelmiszerek
·
Rostszegény táplálkozás
·
Krónikus stressz
·
Gyógyszerek: szteroidok, antidepresszánsok,
antibiotikumok...
Az Akkermansia szaporodásához szükséges prebiotikus
tápanyagok:
Gyümölcs és zöldség fogyasztás, kiemelten a magas polifenol
tartalmú élelmiszerek
(A polifenolok olyan növényi eredetű vegyületek, amelyek
antioxidáns hatásukkal segítenek semlegesíteni a káros szabad gyököket, ezáltal
védve a sejteket. Jelentős szerepet játszanak a gyümölcsök, zöldségek, teák és
vörösborok, valamint fűszerek jellegzetes íz- és színanyagának kialakításában
is. Egészségügyi előnyeik közé tartozik az immunrendszer támogatása, a
gyulladáscsökkentés és a krónikus betegségek kockázatának csökkentése. – színes
gyümölcsök ás zöldségek)
Gránátalma, málna, szeder, eper, áfonya, szőlő, alma, brokkoli,
dió, pekándió, articsóka, fehér bab, csicseriborsó lencse, útifűmaghéj, halak -
édes és sósvízi halak.
Egy általam javasolt komplex készítmény:
A Nutri Akkermansia GLP-1 egy fejlett, orvosok által
ajánlott háromhatású bélflóra-támogató készítmény, amely pre-, pro- és
posztbiotikumokat kombinál a bélrendszer táplálására, helyreállítására és
védelmére. Egyedülálló összetétele GLP-1 serkentő hatású, így hozzájárul az
emésztés, az anyagcsere és a testsúlyszabályozás természetes támogatásához.
Főbb előnyei:
·
Támogatja a bélflóra egyensúlyát és
regenerációját
·
Serkenti a GLP-1 hormon természetes
termelődését, amely kulcsfontosságú az éhségérzet és vércukorszint
szabályozásában
·
Segíti a gyulladásos folyamatok egyensúlyát és a
bélfal védelmét
·
Tartalmaz hialuronsavat a bélrendszer és a
nyálkahártyák védelmére
·
Elősegíti a mikrobiom helyreállítását, támogatva
az általános immunrendszeri és anyagcsere-egészséget
A GLP-1 (Glukagon-szerű
peptid-1) egy hormon, amelyet főként a bélben termelnek, és fontos
szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában, az étvágy csökkentésében és
az emésztés lassításában. Segít fokozni az inzulin felszabadulását, teltségérzetet okoz, és lassítja
a gyomor kiürülését, ami hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához és a
testsúlycsökkentéshez. Ezek a hatások teszik a GLP-1 alapú gyógyszereket (GLP-1 agonisták)
alkalmassá a 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás kezelésére, de orvosi
felügyeletet igényelnek
A GLP-1 hormon természetes forrásai közé
tartoznak a rostban gazdag élelmiszerek (például
édesburgonya, zab, zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák) és a probiotikumok (kefir,
miso, kombucha). Ezen élelmiszerek elősegítik a bélrendszer egészségét,
stabilizálják a vércukorszintet és fokozzák a jollakottság érzetét, ezzel
támogatva a természetes hormontermelést.
Létezik külön akkermansia székletvizsgálati
teszt: https://gettested.io/product/akkermansia-test?utm_source=google&utm_medium=shopping&utm_campaign=io_centra_feed&utm_term=963&gad_source=1&gad_campaignid=23057423648&gbraid=0AAAAA97dJyOvgstDXxsaWeP7wX8GmJtsx&gclid=Cj0KCQiAoZDJBhC0ARIsAERP-F_lUfWiA7WQmXhsAEwt9cg4O30JB40R2XUQQMfguodTAA6fPAR1yscaAjLYEALw_wcB,
de egy teljes bélbinom vizsgálat tartalmazza az
Akkermansia Muciniphila törzset is és kb. 50%-al drágább csak. A teljes
bélbaktérium térkép székletvizsgálata:
Nők: https://www.medivere.de/shop/Frau/Darmgesundheit/Darm-Mikrobiom-Basis.html
Férfiak: https://www.medivere.de/shop/Mann/Darmgesundheit/Darm-Mikrobiom-Basis.html
Megjegyzések
Megjegyzés küldése