HAR - Hisztamin adverz reakció és a támogató bélbinom
HAR - Hisztamin
adverz reakció és a támogató bélbinom
A hisztamin adverz reakció, - amelyet gyakran
hisztaminintoleranciaként is neveznek - egy olyan állapot, amikor a szervezet
nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, vagy túl sok termelődik belőle.
Ez a reakció nem valódi allergiás reakció, hanem egy úgynevezett pszeudo, vagy
álallergia, amit a megnövekedett hisztamin szint okoz a szervezetben, különféle
tüneteket produkálva.
A hisztaminintolerancia helyett talán a hisztamin
érzékenység, hisztaminózis, hisztamin betegség vagy adverz hisztamin reakció
kifejezések a legelfogadottabbak.
Miért történik HAR esetén?
1.
Csökken a hisztamin lebontási képesség: A
hisztamin lebontásáért felelős enzimek, a diaminooxidáz (DAO) és a
hisztamin-N-metil transzferáz (HNMT) nem működnek optimálisan, vagy hiányoznak.
2.
Hisztamin túltermelés áll fenn, pl. allergiák,
ételintoleranciák, kontakt dermatitis állapotokban
3.
A túlzott hisztamin tartalmú étel bevitel pl.
bizonyos ételek fogyasztása esetén jön létre hiperhisztaminózis, vagy a hisztamint
felszabadító bélbaktériumok túlszaporodása is okozhatja a hisztamin
mennyiségének növekedését.
A hisztamin érzékeny emberek étrendjének az egyik
legsarkalatosabb pontja az, hogy mivel táplálják a bélflórájukat. Számtalan
nemzetközi kutatás szerint a HAR-al élők számára semmilyen fermentált
élelmiszert nem javallott fogyasztani, mivel a fermentált, erjesztett,
mikroorganizmusok által feldolgozott élelmiszerek magas hisztamin tartalommal
rendelkezhetnek, amelyek fokozhatják az intoleranciából adódó tüneteket és
súlyosbíthatják a rosszulléteket.
Mivel tápláljuk, védjük és regeneráljuk a mikrobiomunkat, ha
hisztamin intoleranciában szenvedünk?
1.
Rostok fogyasztása: teljesen egészséges emberek
számára is ajánlott a napi 30-40 gramm cellulóz, hemicellulóz, inulin, pektin, béta
glükán, lignin tartalmú rost elfogyasztása. Ez a hangsúlyos prebiotikus
táplálkozás a hisztamin érzékenyeknél még inkább nélkülözhetetlen szerepet kap.
2.
A hisztamin diétával élőknek a rostbevitel
mértékét össze kell hangolniuk a magas hisztamin tartalmú, de rostban gazdag növényi
tápanyagok megvonásával.
Az egészséges mikrobiom jelentős neuroprotektív feladatokat
lát el. A baktériumok által megtermelt védő és tápláló posztbiotikus anyagokkal
képes pozitívan befolyásolni az idegrendszer, az immunrendszer működését és az
emésztési folyamatokat, valamint a hormonháztartást és akár a
vércukorszintünket is. Gátolja a gyulladásokat, az ételt intolerancia
kialakulását vagy a fellángolások mértékét, valamint a krónikus
bélgyulladásokból és az áteresztő bél szindrómából következő károsodásokat és a
túlérzékenységi reakciókat, valamint a szervezet hisztamin lebontását,
hisztamin egyensúlyát is.
Azonban a HAR élők számára nem minden probiotikum pótlás
jelent egyöntetűen csak pozitív egészségjavató következményeket.
Akár a magyar, akár a nemzetközi probiotikus készítményekről
is elmondható, hogy több, mint 90%-ban olyan baktérium törzseket is
tartalmaznak a bélbaktérium készítmények, amelyek leginkább a hisztamin-, akár
a tiramin termelő tulajdonságuknál fogva fokozhatják a szervezet hisztamin
szintjét és jelentősen ronthatják a betegek életminőségét.
A tiramin (vagy timin) egy aminosavakból származó vegyület,
amely természetesen is előfordul az élelmiszerekben és az arra érzékenyeknél vérnyomásemelkedést
okozhat. Különösen veszélyes lehet, ha monoamin-oxidáz gátló (MAO-gátló)
gyógyszert szed valaki, mert ez a tiramin-bevitel hatására hipertóniás krízist alakulhat
ki, ami életveszélyes. A tiramin okozta tünetek közé tartozik a heves fejfájás,
a nyakmerevség, a szapora szívverés, a mellkasi fájdalom, az izzadás, a
hányinger és a szédülés. A hisztamin
mellett több baktérium törzs tiramint is felszabadít.
Hisztamin felszabadító baktériumok listája. (az ilyen
probiotikumok kerülendők a kifejezetten hisztamin intoleranciával küzdők
számára)
·
Streptococcus thermophilus
·
Lactobacillus delbrueckii
·
Lactobacillus helveticus
·
Lactobacillus casei
·
Lactobacillus Bulgaricus
A HAR-val élők számára az ilyen törzseket tartalmazó probiotikumok
kerülendők.
Hisztamin intolerancia esetén
javasolt baktérium fajok vagy törzsek:
·
Bifidobacterium infantis
·
Bifidobacterium breve
·
Bifidobacterium bifidum
·
Lactobacillus gasseri
·
Lactobacillus salivarius
·
Lactobacillus rhamnosus – Segítheti az
hízósejtek stabilizálását és csökkentheti a hisztamin receptorok érzékenységét,
miközben gyulladásgátló hatást fejt ki
·
Bifidobacterium longum – hisztamin degradáló törzs.
Elősegítheti az étkezés utáni gyulladásos reakció csökkentését és
megakadályozhatja vagy javíthatja a bél hiperpermeabilitását a szivárgó bél
szindróma kilaakulását
·
Bifidobacterium lactis – Elősegítheti a
hisztamin és a tiramin lebontását
·
Lactobacillus plantarum – Segítheti a biogén
aminok lebontását
Egy hatékony alternatíva a HAR-al élők számára meg felelő törzsösszetételű
probiotikum pótlára:
HistaminBalance Plus
„A HistaminBalance Plus készítmény egy hiánypótló termék a
magyar étrend-kiegészítő piacon is, hiszen kifejezetten olyan jótékony
törzseket tartalmaz, melyek nem csupán nem rendelkeznek hisztamin termelő
tulajdonsággal, de elősegíthetik a szervezet hisztaminjának lebontását,
degradációját, azaz egy egészségesebb hisztamin egyensúly létrejöttét.
A termékben található 5 féle törzs fogyasztása tiramin szint
növekedéssel sem jár, így a hisztamin intoleranciával küzdők mellett a tiramin
érzékenyek, migrénes fejfájással küzdők, illetve D-laktát érzékenységben
szenvedők is fogyaszthatják.
A készítmény szimbiotikum, hisz kíméletes glükomannán
rostanyagot is tartalmaz
Kapszulánként kimagasló 20 milliárdnyi jótékony baktérium
Az amerikai DuPont cég FloraFit® törzseit felhasználva
került kifejlesztésre termékünk, mely elnevezés szabadalmaztatott, klinikailag
tesztelt jótékony baktériumokat jelöl és
különlegességük, hogy 1 évig is megőrzik csíraszámukat szobahőmérsékleten
Dupla védelem, hogy a baktériumok valóban ott tudják
kifejteni hatásukat, ahol szükség van rájuk: a felhasznált törzsek
gyomorsaválló tulajdonsággal bírnak, ezen kívül a VEGAN gyomorsav-ellenálló
kapszula is védelmet nyújt a baktériumoknak a gyomorban és patkóbélben
található kedvezőtlen viszonyokkal szemben
Aktív összetevők 1
kapszulában C.F.U.
·
Lactobacillus gasseri 4 milliárd
·
Bifidobacterium longum 4 milliárd
·
Lactobacillus salivarius 4 milliárd
·
Bifidobacterium lactis 4 milliárd
·
Bifidobacterium bifidum 4 milliárd
C.F.U.: az élő kolóniaképző egység (baktériumok) mennyisége
HistaminBalance Plus összetevői: konjak gyökér kivonat (95%
glükomannán), HPMC cellulóz kapszulahéj (gyomorsaválló), L. gasseri, B.longum,
L. salivarius, B. lactis, B. bifidum
Kiszerelés: 60 db VEGAN kapszula (cellulóz alapú,
színezékmentes)
A HistaminBalance Plus problémaspecifikus probiotikum nem
gyógyszer! A készítmény semmilyen orvosi kezelést nem hivatott helyettesíteni!
Betegség esetén mindenképpen forduljon szakorvoshoz! A készítmény fogyasztása
előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét is!
Jogvédett termék! A termék megjelenésének vagy annak nevének
felhasználása a Napfényvitamin™ márka tulajdonosának engedélye nélkül, illetve
más cég által való előállítása azonnali jogi intézkedést von maga után! Védett
márka, formatervezési oltalom alatt álló készítmény!”
Megjegyzések
Megjegyzés küldése