HAR - Hisztamin adverz reakció és a támogató bélbinom

 

HAR - Hisztamin adverz reakció és a támogató bélbinom

A hisztamin adverz reakció, - amelyet gyakran hisztaminintoleranciaként is neveznek - egy olyan állapot, amikor a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a hisztamint, vagy túl sok termelődik belőle. Ez a reakció nem valódi allergiás reakció, hanem egy úgynevezett pszeudo, vagy álallergia, amit a megnövekedett hisztamin szint okoz a szervezetben, különféle tüneteket produkálva.

A hisztaminintolerancia helyett talán a hisztamin érzékenység, hisztaminózis, hisztamin betegség vagy adverz hisztamin reakció kifejezések a legelfogadottabbak.

Miért történik HAR esetén?

1.       Csökken a hisztamin lebontási képesség: A hisztamin lebontásáért felelős enzimek, a diaminooxidáz (DAO) és a hisztamin-N-metil transzferáz (HNMT) nem működnek optimálisan, vagy hiányoznak.

2.       Hisztamin túltermelés áll fenn, pl. allergiák, ételintoleranciák, kontakt dermatitis állapotokban

3.       A túlzott hisztamin tartalmú étel bevitel pl. bizonyos ételek fogyasztása esetén jön létre hiperhisztaminózis, vagy a hisztamint felszabadító bélbaktériumok túlszaporodása is okozhatja a hisztamin mennyiségének növekedését.

A hisztamin érzékeny emberek étrendjének az egyik legsarkalatosabb pontja az, hogy mivel táplálják a bélflórájukat. Számtalan nemzetközi kutatás szerint a HAR-al élők számára semmilyen fermentált élelmiszert nem javallott fogyasztani, mivel a fermentált, erjesztett, mikroorganizmusok által feldolgozott élelmiszerek magas hisztamin tartalommal rendelkezhetnek, amelyek fokozhatják az intoleranciából adódó tüneteket és súlyosbíthatják a rosszulléteket.

Mivel tápláljuk, védjük és regeneráljuk a mikrobiomunkat, ha hisztamin intoleranciában szenvedünk?

1.       Rostok fogyasztása: teljesen egészséges emberek számára is ajánlott a napi 30-40 gramm cellulóz, hemicellulóz, inulin, pektin, béta glükán, lignin tartalmú rost elfogyasztása. Ez a hangsúlyos prebiotikus táplálkozás a hisztamin érzékenyeknél még inkább nélkülözhetetlen szerepet kap.

2.       A hisztamin diétával élőknek a rostbevitel mértékét össze kell hangolniuk a magas hisztamin tartalmú, de rostban gazdag növényi tápanyagok megvonásával.

 A mai dominánsan bélerodáló feldolgozott és szuper feldolgozott élelmiszertúlsúly mellett elengedhetetlenül nagy szükségünk van a mikrobiom faji sokféleségének növelésére, a jótékony törzsek táplálására, hiszen az őket károsító tényezők a felsorolt okok miatt napi szinte hatnak ránk.

Az egészséges mikrobiom jelentős neuroprotektív feladatokat lát el. A baktériumok által megtermelt védő és tápláló posztbiotikus anyagokkal képes pozitívan befolyásolni az idegrendszer, az immunrendszer működését és az emésztési folyamatokat, valamint a hormonháztartást és akár a vércukorszintünket is. Gátolja a gyulladásokat, az ételt intolerancia kialakulását vagy a fellángolások mértékét, valamint a krónikus bélgyulladásokból és az áteresztő bél szindrómából következő károsodásokat és a túlérzékenységi reakciókat, valamint a szervezet hisztamin lebontását, hisztamin egyensúlyát is.

Azonban a HAR élők számára nem minden probiotikum pótlás jelent egyöntetűen csak pozitív egészségjavató következményeket.

Akár a magyar, akár a nemzetközi probiotikus készítményekről is elmondható, hogy több, mint 90%-ban olyan baktérium törzseket is tartalmaznak a bélbaktérium készítmények, amelyek leginkább a hisztamin-, akár a tiramin termelő tulajdonságuknál fogva fokozhatják a szervezet hisztamin szintjét és jelentősen ronthatják a betegek életminőségét.

A tiramin (vagy timin) egy aminosavakból származó vegyület, amely természetesen is előfordul az élelmiszerekben és az arra érzékenyeknél vérnyomásemelkedést okozhat. Különösen veszélyes lehet, ha monoamin-oxidáz gátló (MAO-gátló) gyógyszert szed valaki, mert ez a tiramin-bevitel hatására hipertóniás krízist alakulhat ki, ami életveszélyes. A tiramin okozta tünetek közé tartozik a heves fejfájás, a nyakmerevség, a szapora szívverés, a mellkasi fájdalom, az izzadás, a hányinger és a szédülés.  A hisztamin mellett több baktérium törzs tiramint is felszabadít.

Hisztamin felszabadító baktériumok listája. (az ilyen probiotikumok kerülendők a kifejezetten hisztamin intoleranciával küzdők számára)

·       Streptococcus thermophilus

·       Lactobacillus delbrueckii

·       Lactobacillus helveticus

·       Lactobacillus casei

·       Lactobacillus Bulgaricus

A HAR-val élők számára az ilyen törzseket tartalmazó probiotikumok kerülendők.

 

Hisztamin intolerancia esetén javasolt baktérium fajok vagy törzsek:

·       Bifidobacterium infantis

·       Bifidobacterium breve

·       Bifidobacterium bifidum

·       Lactobacillus gasseri

·       Lactobacillus salivarius

·       Lactobacillus rhamnosus – Segítheti az hízósejtek stabilizálását és csökkentheti a hisztamin receptorok érzékenységét, miközben gyulladásgátló hatást fejt ki

·       Bifidobacterium longum – hisztamin degradáló törzs. Elősegítheti az étkezés utáni gyulladásos reakció csökkentését és megakadályozhatja vagy javíthatja a bél hiperpermeabilitását a szivárgó bél szindróma kilaakulását

·       Bifidobacterium lactis – Elősegítheti a hisztamin és a tiramin lebontását

·       Lactobacillus plantarum – Segítheti a biogén aminok lebontását

 

Egy hatékony alternatíva a HAR-al élők számára meg felelő törzsösszetételű probiotikum pótlára:

HistaminBalance Plus

„A HistaminBalance Plus készítmény egy hiánypótló termék a magyar étrend-kiegészítő piacon is, hiszen kifejezetten olyan jótékony törzseket tartalmaz, melyek nem csupán nem rendelkeznek hisztamin termelő tulajdonsággal, de elősegíthetik a szervezet hisztaminjának lebontását, degradációját, azaz egy egészségesebb hisztamin egyensúly létrejöttét.

A termékben található 5 féle törzs fogyasztása tiramin szint növekedéssel sem jár, így a hisztamin intoleranciával küzdők mellett a tiramin érzékenyek, migrénes fejfájással küzdők, illetve D-laktát érzékenységben szenvedők is fogyaszthatják.

A készítmény szimbiotikum, hisz kíméletes glükomannán rostanyagot is tartalmaz

Kapszulánként kimagasló 20 milliárdnyi jótékony baktérium

Az amerikai DuPont cég FloraFit® törzseit felhasználva került kifejlesztésre termékünk, mely elnevezés szabadalmaztatott, klinikailag tesztelt jótékony baktériumokat  jelöl és különlegességük, hogy 1 évig is megőrzik csíraszámukat szobahőmérsékleten

Dupla védelem, hogy a baktériumok valóban ott tudják kifejteni hatásukat, ahol szükség van rájuk: a felhasznált törzsek gyomorsaválló tulajdonsággal bírnak, ezen kívül a VEGAN gyomorsav-ellenálló kapszula is védelmet nyújt a baktériumoknak a gyomorban és patkóbélben található kedvezőtlen viszonyokkal szemben

Aktív összetevők         1 kapszulában C.F.U.

·       Lactobacillus gasseri             4 milliárd

·       Bifidobacterium longum       4 milliárd

·       Lactobacillus salivarius        4 milliárd

·       Bifidobacterium lactis           4 milliárd

·       Bifidobacterium bifidum       4 milliárd

C.F.U.: az élő kolóniaképző egység (baktériumok) mennyisége

HistaminBalance Plus összetevői: konjak gyökér kivonat (95% glükomannán), HPMC cellulóz kapszulahéj (gyomorsaválló), L. gasseri, B.longum, L. salivarius, B. lactis, B. bifidum

Kiszerelés: 60 db VEGAN kapszula (cellulóz alapú, színezékmentes)

A HistaminBalance Plus problémaspecifikus probiotikum nem gyógyszer! A készítmény semmilyen orvosi kezelést nem hivatott helyettesíteni! Betegség esetén mindenképpen forduljon szakorvoshoz! A készítmény fogyasztása előtt kérje ki kezelőorvosa véleményét is!

Jogvédett termék! A termék megjelenésének vagy annak nevének felhasználása a Napfényvitamin™ márka tulajdonosának engedélye nélkül, illetve más cég által való előállítása azonnali jogi intézkedést von maga után! Védett márka, formatervezési oltalom alatt álló készítmény!”

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

III. Mit tegyünk, ha hisztamin intolerancia tüneteivel élünk együtt?

I. Akkor egy kicsit még bővebben a biogén aminokról, kiemelten a hisztaminról meg a bontó enzimekről és test grimbuszairól…

II. Folytassuk ott, hogy mi a bánat az a hisztaminintolerancia...